Biografie

27 januari 2021

Start
Nieuws
Biografie
Discografie
Media
Muziek
Video
Fotoalbum
Contact
Links

 

Biografie

Rockband uit de IJmond met Nederlandstalige teksten. De Kleine Verleiding is oorspronkelijk de band van de gebroeders Teerenstra. Samen groeien ze op in het Noord-Hollandse Heemskerk. De band wordt begin '82 opgericht. Samen met drummer John Rijs spelen de broers, door Jan geschreven, Nederlandstalige nummers in huiselijke kring. Het wordt serieus als ze van een plaatselijke zaaleigenaar de kans krijgen om op te treden. Dit leidt uiteindelijk tot een lange reeks succesvolle optredens.

Als half '83 de stichting Pop Kollectief IJmond wordt opgericht, is De Kleine Verleiding een van de eerste bands die zich hierbij aansluit. Rond deze tijd geeft John Rijs te kennen de band te gaan verlaten. Er wordt behalve een nieuwe drummer ook een nieuwe gitarist aangetrokken. Vanaf dat moment bestaat De Kleine Verleiding uit zanger Sjoerd Teerenstra, sologitarist Jos van der Meij, toetsenist Jan Teerenstra, bassist Willem Teerenstra en drummer Ben Brandjes.

In december '85 worden in deze bezetting de eerste opnames gemaakt, hetgeen resulteert in de eerste geluidsdrager (1), die begin '86 wordt uitgebracht. De cassette wordt in de lokale pers veel lof  toe gezwaaid en biedt de groep de mogelijkheid om zich nog nadrukkelijker te manifesteren in het live-circuit, hetgeen uiteindelijk leidt tot het verzoek aan de groep om als voorprogramma van De Dijk te fungeren. Later wordt het zelfopgenomen (2) uitgebracht, dat onder andere bij de Regionale Omroep Stichting goed gehoor vindt.

Als in '87 een aanvang gemaakt is met het maken van opnames voor een single, valt de groep onverwacht uiteen. Toch wordt er in '88 nog een cassette uitgebracht (3), met nog niet eerder uitgebracht materiaal.

Na een periode van stilte wordt in '92 de draad weer opgepakt. In de originele bezetting (Sjoerd, Willem en Jan samen met John Rijs) worden opnames gemaakt ten behoeve van het IJmond-CD-project (4). Later dat jaar keert gitarist Jos van der Meij terug op het oude nest en begint de groep aan de opbouw van nieuw repertoire. Als Rijs half '93 opnieuw afhaakt, wordt hij vervangen door Henk Zwagerman (ex-the Whisper). In deze samenstelling wordt begonnen aan een nieuwe reeks optredens.

Zomer '95 wordt Jos van der Meij vervangen door Jörgen Al. In deze bezetting weet men het Kleine Verleiding-concept te perfectioneren. Begin '97 worden de eerste cassettes (uit '86) als re-issue op CD uitgebracht (5). In juni dat jaar wordt, onder leiding van Han Swagerman in de Beaufort Studio, een aanvang gemaakt met de opnames voor het langverwachte debuutalbum.

Dit album (6), dat in mei 2000 in eigen beheer uitkomt, wordt door de muziekpers goed ontvangen, hetgeen resulteert in interesse voor de groep vanuit de platenindustrie. De beoogde samenwerking met de platenmaatschappij brengt de groep echter niet waar het op gehoopt had en besloten wordt om ook de opvolger in eigen beheer uit te brengen.

In de daarop volgende periode (2000-2003) wordt in de Beaufort Studio, opnieuw in samenwerking met Han Swagerman, gewerkt aan het tweede album (8) dat in juni 2003 uitkomt. Langzamerhand kondigen de eerste voortekenen van een op handen zijnd debacle zich aan. De onderlinge spanningen nemen toe en het kost de bandleden steeds meer moeite om zich te motiveren voor hun aandeel binnen de groep. Deze instabiele situatie heeft uiteindelijk tot gevolg dat de nieuwe plaat, bij het uitkomen, niet de promotie krijgt die het verdient en het album sneeuwt onterecht onder. In de tussentijd verschijnt nog een zeldzame (Engelstalige) twee meter-achtige sessie uit 1985 op CD (7), die destijds door Jan Paul van der Meij, in Studio Jongensstad te Wijk aan Zee, is vastgelegd.

Net als gedacht wordt dat de meeste moeilijkheden achter de rug zijn, barst de bom andermaal, plotseling en hevig. Het definitieve einde van De Kleine Verleiding als band is april 2004, na 22 jaar, een feit. Jan Teerenstra besluit om alleen verder te gaan.

In het najaar van 2004 begint Jan, in de eigen Rattler Recording Studio, aan de opnames voor het derde album (9), dat december 2006 uitkomt. De ongedwongen sfeer in de eigen studio resulteert in een persoonlijke en evenwichtige gitaarplaat. Het album wordt goed ontvangen, hetgeen voornamelijk resulteert in een aantal geslaagde radio-optredens. Als gevolg van gebrek aan voldoende belangstelling hiervoor, blijven de echte live-optredens uit. Door de positieve verkoopresultaten van het album, wordt wel besloten om "Helikopter" in de zomer van 2008 op single uit te brengen (10). 

Na een aantal sabbatsjaren wordt er vanaf 2010 weer gewerkt aan nieuw materiaal. November 2015 wordt een single uitgebracht (11), na drie maanden gevolgd door een tweede (12). Beide singles dienen als muzikale voorbode voor het aankomende album.

Mei 2016 verschijnt eindelijk het langverwachte vierde studioalbum (13). De verschillende verhalen en observaties, die in de diverse nummers aan bod komen, nemen de luisteraar mee in de levensloop en de gevoelswereld van een aantal bewoners in de stad, een soort conceptalbum dus. Muzikaal gezien wordt er op dit album gretig teruggegrepen naar de oude blues/rock traditie van de band, met als buitenbeentje het instrumentale “Julia”, dat als regelrechte ode aan de band Ekseption mag worden beschouwd.

Als gevolg van het enthousiasme dat het nieuwe album teweegbrengt en de groeiende vraag naar live-optredens, wordt er in het najaar van 2016 een voorzichtige poging gedaan om de laatste bezetting van de band weer bij elkaar te krijgen. Te veel oud zeer en te veel meningsverschillen belemmeren dit echter. Als reactie op een oproep van Erwin Simons, programmamaker bij Radio Heemskerk, begint Jan Teerenstra in oktober 2016 wel aan het schrijven en opnemen van een kerstsong, hetgeen uiteindelijk resulteert in de release van een heuse kerstsingle (14).

Begin 2017 wordt in het studioarchief een verloren gewaande, alternatieve versie van “Laat het los” uit 2002 teruggevonden. Het verschil met de albumversie zit hem ondermeer in de bijdrage van Deborah Beem, die in de periode 1997–2003 vrijwel alle achtergrondvocalen voor haar rekening neemt. Op veler verzoek wordt deze opname, in het voorjaar van 2017, alsnog als “single version” uitgebracht (15).

Augustus 2018 brengt Kennemer Delta een verzamel-cd uit rondom de jubilerende Hoogovens (16). De bijdrage van De Kleine Verleiding aan die cd bestaat uit een opnieuw gemixte versie van het nummer “Ondanks de rook (van de Hoogovens)” uit 1992.

Als in 2019 een oud schoolschrift, met zelf vertaalde teksten van twee favoriete Melanie Safka songs, weer als zoldervondst boven water komt, wordt besloten dat de tijd rijp is om die twee nummers, samen met een zelf geschreven nummer omtrent de levensloop van Melanie, verder uit te werken en op te nemen. Dit resulteert uiteindelijk in de single "Safka" (17), die januari 2021 uitkomt.

 

Referenties

(1) De Kleine Verleiding (MC '86)

(2) Together alone / Castle in the air (MC '86)

(3) Nooit meer terug (MC '88)

(4) Ondanks de rook (van de Hoogovens) / Niet voor mij (Demo '92)

(5) Original tapes (reissue CD '97)

(6) De kleine verleiding (CD '00)

(7) In Jongensstad (CD '03)

(8) Overwinningsdag (CD '03)

(9) Residu (CD '06)

(10) Helikopter (Single '08)

(11) De danser (Single '15)

(12) Gewoon (Single '16)

(13) Verhalen uit de stad (CD '16)

(14) Kerstmis (zoals het is geweest) (Single '16)

(15) Laat het los (single version) (Single '17)

(16) 100 Jaar Hoogovens (Verzamel-CD '18)

(17) Safka (single '21)

 

     

Start | Nieuws | Biografie | Discografie | Media | Muziek | Video | Fotoalbum | Contact | Links

Deze website is voor het laatst bijgewerkt op 27 januari 2021